Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز، حادثه سال 95 پلاسکو در تهران، برای نخستین بار مسئله ایمنی ساختمان ها را به شکل جدی مطرح کرد، اما با گذشت زمان به فراموشی سپرده شد. فاجعه فرو ریختن متروپل بار دیگر  ساختمان های نا ایمن را در صدر اخبار برد.

پلاسکو بنایی قدیمی بود که عمر دراز آن و فقدان مسائل ایمنی آتش نشانی، سبب شد نتواند در برابر قدرت آتش بایستد اما متروپل، ساختمان جوان و لوکسی بود که قاعدتا باید مقررات ملی ساختمان در آن رعایت می شد، اما اشکالات سازه ای سبب شد این ساختمان، به یکباره و بدون هیچ نشانه ای از قبل فرو ریزد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اکنون باید به این نکته توجه کرد که چند ساختمان مشابه متروپل در هر استان وجود دارد.

16 خرداد، شهردار شیراز در جلسه بررسی وضعیت ساختمان های نا ایمن شهر که با حضور دادستان مرکز استان فارس برگزار شد، گفت: در شهر شاهد وجود ساختمان‌ها و پروژه‌های بزرگی هستیم که به بهره‌برداری رسیده‌اند اما طی سال‌های متوالی به آنها تذکراتی داده شده که به نتیجه نرسیده است.

شهردار شیراز  افزود: این مهم به ضعفی برمی‌گردد که در قانون نظام صنفی وجود دارد که اجازه داده شده پروانه صنفی را بر اساس پروانه ساختمانی صادر کنند نه پایان کار ساختمانی.

اصنافی ضمن اینکه به پروژه‌های قدیمی اشاره کرد که بعضی از آنان در حال بهره‌برداری و برخی هم از قدمت زیادی برخوردارند، اضافه کرد: این قبیل ساختمان‌ها هم با معضل استاندارد و سیستم ایمنی آتش‌نشانی مواجه هستند.

وی اظهار کرد: با تلاش سازمان آتش‌نشانی شهرداری شیراز، ساختمان‌های در حال بهره‌برداری شناسایی شده و نواقص ایمنی را هم به آنها اعلام کرده‌اند اما در تعدادی از آنها همکاری مطلوبی صورت نگرفته است.

در اعلام اسامی ساختمان‌های فاقد ایمنی نباید محافظه کارانه عمل کرد، مردم روزانه در این اماکن در رفت و آمد هستند و بارها وارد سازه های فاقد ایمنی می شوند، بنابراین شفاف سازی در خصوص وضعیت ایمنی بناهای شهر حق مردم است.

برج مرتفع هتل آسمان، از اصلی ترین سازه های شناخته شده است که جدای از تخلف اجرایی، به دلیل آتش سوزی سه سال پیش، که به کاهش مقاومت ساختمان منجر شد، به نا ایمنی متهم است. شهرک برف فروشان از دیگر مراکز ساختمانی است که موضوع فقدان رعایت مسائل ایمنی در ساخت آن مطرح است.

برف فروشان برخلاف مصوبه شورای عالی شهرسازی شکل گرفت

در همین خصوص غلامعلی ترابی،  رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری  شورای اسلامی شهر شیراز با بیان اینکه در رابطه با برف فروشان دو مسئله شهرسازی و ایمنی مطرح است؛ به فارس گفت: در خصوص ایمنی ساخت و سازها و مسائل فنی، شورا هم اخیرا، هم سال گذشته، مصوبه داشته است.

وی ادامه داد: بر اساس مصوبه سال گذشته شورا، شهرداری و راه و شهرسازی از مرکز تحقیقات ملی مسکن مشاوری را انتخاب کرده و قرارداد بستند که در رابطه با گسل‌ها و امکان ساخت و ساز همچنین نوع ساخت و ساز در دامنه جبل دراز و برف فروشان اعلام نظر کنند که هنوز نظر قطعی را کارشناسان اعلام نکرده اند.

ترابی افزود: این تحقیقات 18 ماه فرجه داشته که کارشناسان  مرکز تحقیقات ملی مسکن مطالعه و بررسی کنند و هنوز این زمان به پایان نرسیده است.

این عضو شورا خاطرنشان کرد: اما کارشناسان مختلفی از دانشگاه شیراز و دیگر دانشگاه ها بازدیدهایی داشته اند و اعلام نظر کرده اند.

رئیس کمیسیون شهرسازی شورا ششم تصریح کرد: مصوبه سال 88 شورای عالی شهرسازی در خصوص طرح جامع شهر شیراز، هم به واسطه مسائل زیست محیطی و آب و هوا، هم مسائلی مثل نوع خاک و شرایط ژئوتکنیک، ساخت و ساز در شمال شهر شیراز ممنوع اعلام کرده و توسعه شهر، از جنوب قلمداد شده است.

وی ادامه داد: در محدوده جبل دراز، علیرغم اینکه با مصوبات شورای عالی شهرسازی مغایرت داشته، اراضی تفکیک شدند و ساخت و سازها صورت گرفت و بعضا به محدوده شهر شیراز نیز طی پروسه زمانی یک دهه گذشته، الحاق شدند.

 ترابی با تأکید دوباره بر اینکه در آخرین طرح جامع شهر شیراز توسعه شهر از جنوب، توسط شورای عالی شهرسازی و مشاوری که طرح را تهیه کرده اعلام شد، گفت: متاسفانه خلاف ضابطه شورای عالی شهرسازی و معماری، توسعه از  محور شمال غرب شیراز شکل گرفت.

رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شیراز، تصریح کرد: این اقدام  عمدتا توسط وزارت راه و شهرسازی و اداره راه و شهرسازی استان طی یک دهه گذشته رقم خورده است.

دغدغه‌های ایمن‌سازی، پس از ساخت و سازها مطرح شد

وی با بیان اینکه چالش‌هایی که وجود داشته و بازدیدها و اظهارنظرهایی که اساتید دانشگاه داشتند منجر به بروز دغدغه های کنونی شده است،  گفت: نگرانی هایی که اکنون در مباحث زمین شناسی و گسل ها  می بینیم مبنی بر اینکه چه نوع سازه ای در آنجا احداث شود که مشکلات برای مردم ایجاد نشود، همگی بعد از اقدامات اولیه، تفکیک ها و ساخت و سازهایی که در آن منقطه صورت گرفته است، بود.

ترابی در مورد هتل آسمان نیز گفت: در این باره هم دو موضوع مطرح است، یک بخش، پرونده این هتل است که به دلیل اضافه بنای ایجاد شده در دیوان عدالت اداری مطرح و در حال بررسی است.

البته یکبار هم بخشی از بنا تخریب شد، اما موضوع اضافه ارتفاع همچنان در مراجع قضایی و شبه قضایی مطرح است.

وی ادامه داد: یک بخش دیگر هم مربوط به ایمنی است به دلیل آتش سوزی که چند سال پیش در طبقات زیرین ساختمان رخ داد و کارشناسان موضوع مقاوم سازی را مطرح کردند که حتما این ساختمان باید قبل از بهره برداری مقاوم سازی شود.

این عضو شورا گفت: ما در این باره طرح دو فوریتی در شورا داشتیم که شهرداری ملزم است ظرف یک ماه تمام ساختمان ها و گودبرداری‌های ناایمن شهر شیراز را شناسایی کند و اسامی آن را هم به شورا ارائه دهد همچنین در صورت نیاز، در مراجع قضایی پیگیری نماید.

 

هتل آسمان مقاوم‌سازی شده است

 مدیرکل دفتر فنی استانداری فارس نیز در گفتگو با خبرنگار فارس، در خصوص وضعیت هتل آسمان گفت: هنگامی که حادثه اتفاق افتاد حسب دستوری که معاون دادستان داده بود، یک کمیته علمی متشکل از نمایندگان دانشگاه شیراز، نظام مهندسی، کانون کارشناسان دادگستری، استانداری، شهرداری و راه و شهرسازی تشکیل شد که تشخیص دهند این بنا استحکام دارد یا خیر.

وی افزود: در نهایت با بازدیدهایی که این توسط کمیته انجام شد، اعلام کردند بنا قابل نگهداری است و قرار شد مشاوری گرفته شود و طرح استحکام‌بخشی تهیه شود.

جمشیدی با بیان اینکه طرح تهیه شده و استحکام بخشی در طبقات زیر زمین انجام شده است، گفت: الان فقط شبهه ای که ایجاد شده و قرار است بررسی ها بیشتر شود، این است که با توجه به اضافه شدن طبقات بنا، این استحکام بخشی در طبقات فوقانی هم ایجاد شود، که ما سعی می کنیم ماه آینده نیز این اتفاق رقم بخورد.

برف فروشان مشکلی ندارد!

مدیرکل دفتر فنی استانداری فارس در موضوع شهرک برف فروشان، با بیان اینکه برف فروشان یک توافق میان متولی و شهرداری شیراز بود، گفت: چند قطعه زمین را به شهرداری شیراز تحویل دادند و این اراضی به مسکونی، تغییر کاربری داده شد.

وی توضیح داد: از نظر علمی ما در هر نوع زمینی می توانیم ساخت و ساز کنیم اما تمهیدات خاص خود را باید داشته باشد حتی در سست ترین زمین ها هم امکان ساخت و ساز از نظر مهندسی وجود دارد.

جمشیدی خاطرنشان کرد: در برف فروشان،برای همه ساخت و سازهایی که انجام می‌شود آزمایش‌های مکانیک خاک و ژئوتکنینک انجام می شود و محاسباتش هم درست است.

مدیر کل دفتر فنی استانداری فارس با بیان اینکه ساخت و سازهای برف فروشان در مقایسه با سایر نقاط شهر به ویژه در زمینه فنداسیون، مستحکم تر است، گفت: با توجه به جنس خاک، فنداسیون های ایجاد شده هم از دو نوع فنداسیون گسترده و فنداسیون شمع هستند؛ و با توجه به اینکه هم مهندسین ژئوتکنیک روی این کار نظارت دارند، هم مهندسین محاسب هستند، مشکلی ندارد اما از نظر خاستگاه، خاک آنجا ، خاک مناسبی نیست.

به گزارش فارس، مشخص شدن ساختمان های نا ایمن و خطرافرین مسئله ای نیست که از آن صرف نظر کرد، شورای شهر تهران هفته گذشته با انتشار فهرستی 129 ساختمان پرخطر را معرفی کرد و انتظار می رود شهرداری و شورای شهر شیراز نیز در معرفی سازه های نا ایمن پیشقدم شوند و این شناخت را حق مردم بدانند.

انتهای پیام/س

منبع: فارس

کلیدواژه: هتل اسمان برف فروشان متروپل ایمن سازی ساختمان شورای عالی شهرسازی راه و شهرسازی بهره برداری نا ایمن ساختمان ها برف فروشان ساخت و ساز شهر شیراز هتل آسمان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۷۴۸۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قهر زرگران از تهران تا شیراز و تبریز و اصفهان؛ چرا راسته طلا فروشان بازار‌ها تعطیل شد؟

اگرچه برخی از طلا فروشان در سطح شهر همچنان معامله می‌کنند، اما طلا در کف قیمتی خود است و فروشندگان طلا در بازار‌های سنتی، همه از معامله اجتناب دارند. گفتگو با تعدادی از کسبه نشان می‌دهد اعتصاب بیشتر برای معاملات خرد بوده و فعالیت درون‌گروهی بین طلا‌فروشان ادامه دارد.

به گزارش هم‌میهن، سامانه جامع تجارت، روز سه‌شنبه و چهارشنبه، بازار طلای تهران را هم تعطیل کرد. روز دوشنبه طلافروشان بازار‌های شیراز، اصفهان و تبریز هم در اعتراض به مالیات‌ستانی‌ها تعطیل کرده بودند و سه‌شنبه، بازار طلافروشان تهران به آنان پیوستند.

فعالان حوزه، سال گذشته نیز در اعتراض به اجرا شدن طرح تجارت، کرکره‌های مغازه‌های خود را پایین کشیده بودند و اجرای این طرح به تعویق افتاد، اما با گذشت سه ماه مجبور به اجرای آن شده‌اند. به همین دلیل و در اعتراض به طرح سامانه تجارت، دوباره بازار را تعطیل کردند.

مشاهده‌های میدانی از بازار بزرگ طلای تهران طی دو روز گذشته هم حاکی از تعطیل شدن راسته طلافروشان دارد. سامانه تجارت و قانون جدید مالیاتی وضع‌شده بر معاملات طلا و همچنین الزام صدور صورت‌حساب الکترونیکی، از جمله عواملی هستند که منجر به اعتصاب فعالان این حوزه در شهر‌های اصفهان و تبریز از دوشنبه و تهران از سه‌شنبه شده است.

اگر چه برخی از طلافروش‌ها در سطح شهر همچنان معامله می‌کنند، اما طلا در کف قیمتی خود است و فروشندگان طلا در بازار‌های سنتی، همه از معامله اجتناب دارند. گفتگو با تعدادی از کسبه نشان می‌دهد اعتصاب بیشتر برای معاملات خرد بوده و فعالیت درون‌گروهی بین طلا‌فروشان ادامه دارد. به هر حال، بازار طلای تهران از صبح روز سه‌شنبه کاملاً تعطیل بود، ولی همچنان تردد درون بازار برای مردم بدون مانع بود.

عصر همان روز، خریداران دیگر حتی اجازه نداشتند داخل بازار شوند و از بیرون متوجه می‌شدند که فعلاً باید قید خرید و فروش طلا را بزنند. خیابان ۱۵ خرداد، جنب سبزه‌میدان، راسته طلافروشان بازار طلا و جواهر ایران است. خبر اعتراض‌شان از صبح آمده؛ حوالی ساعت ۲ ظهر روز سه‌شنبه، راسته طلافروشان خالی از کسبه و مشتریان است.

ابتدا عکسی در فضای وب فارسی دست به دست شد که می‌گفت بازاری‌ها، دست به اعتراض زده‌اند، اما مشاهده‌ها نشان می‌دهد اتفاقاً بازار از دو ماه آخر سال پیش شلوغ‌تر است. خبر‌ها در راسته طلافروشان است.

آن‌ها، سال گذشته نیز در حرکتی مشابه به امسال، راسته خود را بستند و اعتراض کردند. اکثراً سن و سال‌دار هستند و می‌گویند نسبت به قوانین مالیاتی جدید اعتراض دارند، اما جوان‌ترها، توضیح می‌دهند مشکل‌شان سامانه جامع تجارت است.

مشکلی که جدید نیست، اما زمانی که سال گذشته برای خود خریده بودند، به اتمام رسیده و از هفته گذشته قوانین سامانه جامع تجارت به آنان تحمیل شده است. اتحادیه صنف‌شان نیز پاسخی مشابه می‌دهد، اما اعتراض به مالیات را کج‌فهمی می‌داند و معتقد است اعتراض صنف نسبت به مالیات نیست و سامانه تجارت مشکل اساسی‌شان است که بعد از گذشت سه ماه و با وجود نامه‌نگاری اتحادیه و صنف، دوباره از سرگرفته شده است.

مالیات تورم نمی‌دهیم

ظهر روز سه‌شنبه، راسته طلافروشان تک و توک پر است. کرکره اصلی ورودی راسته، نیمه‌باز است و کسبه هم مغازه را تعطیل کرده‌اند. چند فروشنده که مشخص نیست از صنف طلافروشان هستند یا نه، صندلی جلوی ورودی گذاشته‌اند و همین که چشم‌شان به چشم آدم می‌افتد، می‌گویند: داخل نرو. امروز خبری از طلا نیست و کسی چیزی نمی‌فروشد. همه اعتصاب کرده‌اند. هم طلافروشان راسته اصلی و هم چند طلافروشی دیگر آن طرف سبزه‌میدان. در داخل راسته، برخی از طلافروشان حضور دارند، اما نه چیزی می‌فروشند و نه چیزی می‌خرند.

یکی از کسبه صندلی‌اش را بیرون از حجره گذاشته و همان جا نشسته است. پیرمردی، حدوداً ۶۰ ساله است که انگار نمی‌توانسته خانه بنشیند و بنا بر عادت مألوف، به حجره آمده، اما نه می‌گوید قیمت طلا چقدر است و نه تمایلی به فروش از خود نشان می‌دهد. از او می‌پرسم طلا گرمی چند است که می‌گوید نمی‌داند و امروز قید خرید طلا را بزنم. می‌پرسم چرا؟ که پاسخ می‌دهد راسته تعطیل است. بقیه طلافروش‌های راسته‌های دیگر هم تعطیل کرده‌اند و چیزی نمی‌فروشند.

او در پاسخ به این سوال که از کی تعطیل شده؟ جواب می‌دهد از همین امروز صبح در اعتراض به مالیات طلافروش‌ها، تعطیل کرده‌اند. قرار هم نیست امروز و فردا اعتصاب را بشکنند. او سوالاتی که درباره تغییرات مالیات دارم را بدون پاسخ می‌گذارد، اما کلافه که می‌شود می‌گوید: تورم تقصیر ما نیست که قرار باشد مالیات تورم را ما پرداخت کنیم. راسته تعطیل است، زیرا هیچ‌کس در راسته با این شرایط حاضر به خرید و فروش نیست.

«مالیات جدید برای ما بریده‌اند و اعتراض هم به دلیل همان مالیات است که ناعادلانه وضع شده است»

خون نکردیم که این قدر مالیات دهیم

کمی جلوتر، مردی میان‌سال در حجره نشسته و در حجره را هم نبسته است. داخل می‌روم و می‌پرسم شما هم چیزی نمی‌فروشید که با پاسخ منفی مواجه می‌شوم. او دل‌سوز‌تر از فروشنده قبلی به نظر می‌رسد و توصیه می‌کند: «دخترم اینجا دنبال طلا نگرد. اگر عجله داری و باید حتماً طلا بخری، در طلافروشی‌های سطح شهر چیز بیشتری پیدا می‌کنی. آنجا همه اعتراض نکرده‌اند، اما زودتر برو، چون ممکن است آن‌ها هم تعطیل کنند و بروند.»

خودش هم توصیه می‌کند که اگر فقط قصد سرمایه‌گذاری و پس‌انداز دارم به‌جای طلای اجرت‌دار، طلای آب‌شده بخرم. مشخص است که حوصله‌اش سر رفته و از مکالمه با هر کس، استقبال می‌کند. کمی که راهنمایی می‌کند، می‌پرسم چرا اعتصاب کرده‌اید؟ پاسخ می‌دهد که «مالیات جدید برای ما بریده‌اند و اعتراض هم به دلیل همان مالیات است که ناعادلانه وضع شده است.»

او انگشتر عقیق آبی‌اش را نشان می‌دهد و می‌گوید: «فرض کن پارسال این انگشتر را خریده باشی مثلاً ۳ میلیون تومان. بعد از گذشت یک سال، مالی که داری با قیمت دلار رشد کند و گران‌تر شود. اگر دولت بگوید باید ۲۵ درصد از این مال را مالیات دهی واکنش‌ات چیست؟ اعتراض ما نسبت به همین است. اگر قرار باشد با هربار افزایش قیمت، مالیات بدهیم که سنگ روی سنگ بند نمی‌شود. قیمت همه چیز هر لحظه بالا می‌رود، اما چه کسی به بقیه می‌گوید که باید به خاطر افزایش قیمت مالیات دهند؟»

مرد میان‌سال که معلوم است واقعاً از ندیدن مشتری و کار نکردن، کلافه شده، می‌گوید: «خب این سیاست درستی نیست و ما هم حاضر به قبول کردن آن نیستیم. پارسال هم همین را گفتیم، اما حالا چند ماه گذشته و دوباره درِ دولت بر همان پاشنه قبلی می‌چرخد. خب ما هم کار نمی‌کنیم. مگر خون کردیم که حالا این همه پول مالیات بدهیم؟» او هم توصیه می‌کند زودتر خودم را به پاساژ گلستان برسانم و اگر قرار است چیزی بخرم، همان جا بخرم، چون بازار فردا هم تعطیل است و ممکن است دیگر نتوانم همان چیزی که می‌خواهم را بخرم. تشکر می‌کنم از آن سمت بازار جلوتر می‌روم.

احتکار یا اعتراض؟

چند قدم جلوتر زن و مرد جوانی را می‌بینم که در حال گفتگو هستند. خودم را معرفی می‌کنم و می‌پرسم آیا توانسته‌اند چیزی از اینجا بخرند یا نه. زن پاسخ منفی می‌دهد و مرد که خسته به نظر می‌رسد می‌گوید: «هیچ‌کس طلا نمی‌فروشد، ولی ما باید حتماً برای هفته آینده، حلقه انتخاب کنیم. تقصیر خودمان هم هست که این‌قدر دیر اقدام کرده‌ایم؛ فکر می‌کردیم صبر کنیم که طلا ارزان شود، بعد بخریم. آخر کسی حلقه را نمی‌فروشد و چیزی که می‌خریم اگر گران باشد، سرمایه نیست. فکر کردیم اجازه دهیم التهاب بازار کم شود و امروز طلا ارزان‌تر بود.

حالا تازه به اینجا رسیده‌ایم و می‌گویند کل صنف، تعطیل کرده‌اند. معلوم هم نیست چند روز دیگر زورمان به خرید ملزومات ازدواج برسد یا نه.» از او سوال می‌کنم که آیا دلیل اعتراض را به شما گفتند یا نه که پاسخ مثبت می‌دهد.

مرد می‌گوید: «انگار مالیات جدید برای آنان وضع شده و ناراضی هستند. برای همین هم چیزی نمی‌فروشند.» من هم تایید می‌کنم و می‌گویم انگار از هفته پیش، مجبور به اعمال قوانین جدیدی شده‌اند.

هنوز کلمه آخر من تمام نشده که زن حرفم را قطع می‌کند و با عصبانیت، می‌گوید: «مالیات دیگر چیست؟ این‌ها می‌خواهند حالا که طلا ارزان شده، نفروشند تا دوباره گران شود. این همه وقت داشتند و حالا تازه یادشان افتاده باید کار و کاسبی را به‌خاطر مالیات تعطیل کنند؟ نه خانم شما ساده هستید وگرنه چرا به محض کاهش قیمت طلا همه با هم تصمیم گرفته‌اند اعتصاب کنند و چیزی نفروشند. تازه من خودم دیدم که آن‌ها مقاومتی برای خرید طلا ندارند. خودم یک خانم را دیدم که برای فروش دستبندش آمده بود و مغازه‌دار، دستبند را از او خرید.

ما هم خوشحال شدیم و سریع به داخل مغازه رفتیم، اما همان طلافروشی که از آن زن طلا را خرید گفت چیزی نمی‌فروشد. هر چه هم توضیح دادم ما نامزدیم و فقط می‌خواهیم برای ازدواج خرید کنیم، راضی به فروش نشد. شما به خریدن و نفروختن می‌گویید اعتراض؟ احتکار است. اعتراض نیست. شما هم نگویید اعتراض کردند.»

ثبت کد ملی خریداران

از بازار بیرون می‌آیم و دیگر ساعت نزدیک به چهار عصر است. بازار از همیشه شلوغ‌تر به نظر می‌آید، اما خبری از طلافر‌وش‌ها نیست که نیست. کسبه‌ای که جلوی ورودی راسته نشسته بودند، می‌پرسند توانستی چیزی بخری؟ پاسخ می‌دهم نه. می‌گویند ما که گفتیم. فردا هم اینجا نیا. قرار است اعتراض فردا هم ادامه داشته باشد. می‌پرسم تا کی اعتراض برقرار است؟ خبر ندارند.

کمی در بازار می‌گردم و می‌خواهم دوباره به راسته برگردم، اما حالا در ورودی، نیمه باز است و نگهبان جلوی در نشسته است. اجازه ورود نداریم و نگهبان می‌گوید نمی‌تواند بگذارد دوباره وارد شوم. نمی‌دانم تنها من نمی‌توانم یا این که دیگر هیچ‌کس نمی‌تواند داخل راسته شود. در همان حین، پسر جوانی در حال خروج از راسته است. از او می‌پرسم، جزو اهالی طلافروش‌ها است که سر تکان می‌دهد. جوان‌تر است و احتمالاً نسبت به خبرنگار‌ها بددل نیست. می‌گویم که خبرنگارم و از او می‌خواهم اگر ممکن است توضیح دهد امروز در بازار چه اتفاقاتی افتاده است. پسر جوان سر صبر و حوصله پاسخ می‌دهد که مسئله فعالان سامانه تجارت است.

او درباره این سامانه و مشکلاتش می‌گوید: «از مهر یا آبان سال ۱۴۰۱ ثبت اطلاعات در سامانه تجارت اجرایی شده بود. صنف طلا وقت گرفت تا فرآیند آموزشی سامانه تکمیل شود؛ مشمولان موظف به ثبت سرمایه در این سامانه هستند.»

او ادامه می‌دهد: «چرا باید سرمایه‌ای که چند نسل گشته است، در سامانه ثبت شود؟ این اتفاق اصلاً مسبوق به سابقه نبود. فرض کنید اصلاً همه طلافروش‌ها رفتند و اطلاعات خود را در سامانه ثبت کردند. چه کسی امنیت این سامانه را تضمین می‌کند؟ آن هم حالا که هر بار یکی از این سامانه‌ها هک می‌شود. فکر کنید طلا در سامانه ثبت شده و قرار است که از شهری به شهری دیگر منتقل شود، اطلاعات ما محافظت می‌شود؟ از زمانی که راهزن‌ها دزدی می‌کردند تا همین الان همیشه صنف ما در خطر قرار داشته است. حافظه تاریخی طلافروش‌ها از فاش کردن اطلاعات خود واهمه دارد. اگر یک روز سامانه به مشکلی خورد، چگونه باید از شبیخون دزدان جلوگیری کرد؟»

او ادامه می‌دهد: «تیر سال گذشته، قرار بود طرح سامانه تجارت عملیاتی شود، ولی با اعلام سازمان امور مالیاتی فرآیند اجرایی به دی‌ماه منتقل شد آن موقع قرار شده بود که تمام صنوف واحد‌هایی که بالای ۱۸ میلیارد تومان در شش‌ماهه اول سال مبادلات داشتند، اطلاعات خود را ثبت کنند، اما دو روز قبل از زمان تعیین‌شده، اعلام شد که صنف طلافروشان و پزشکان از این محدودیت مبلغ مستثنی هستند.

حالا قضیه دوباره از اول شروع شده است. سامانه مؤدیان و فروشگاهی اصلاً ربطی به سامانه جامع تجارت ندارد. هر کدام جدا هستند، ولی باید در هر دو اطلاعات را ثبت کنیم. ما در چند سامانه باید اطلاعات‌مان را ثبت کنیم؟ تعدد سامانه‌ها و نبود اطلاع‌رسانی این روز‌ها صنف را دچار مشکل کرده‌اند. در سامانه مؤدیان و پایانه‌های فروشگاهی لازم نبود کد ملی خریدار طلا را ثبت کنیم، ولی باید کد ملی و مشخصات خودمان باشد، اما در سامانه جامع تجارت لازم است که مصرف‌کننده هم کد ملی و هویت خود را ثبت کند که معلوم نیست به چه دلیل است.»

از او می‌پرسم که مسئله مالیاتی کجای معادله جا می‌گیرد و او توضیح می‌دهد: «در همه اصناف به‌خصوص در شکل سنتی آن، بخشی از سرمایه متعلق به مالک مغازه است و بخشی از آن متعلق به افراد دیگر نه خود مالک. ماجرای مالیات هم از همین جا نشأت می‌گیرد. مشکل اصلی شغل ما اکنون ثبت سرمایه اولیه و نااطمینانی نسبت به امنیت سامانه است. اگر این دو موضوع با یکسری اصلاحات همراه شود، پرداخت مالیات مشکل ما نیست. ما هم مانند بقیه اصناف مالیات را پرداخت می‌کنیم، اما مسئله این است که باید مالیات مالی که از آنِ ما نیست یا مالی که یک بار پرداخت شده، دوباره پرداخت شود؟ صنف ما آن‌طور که می‌گویند مخالفتی با مالیات ندارد و مشکلش پرداخت نابحق مالیات است.»

بحث مالیات چه شد؟

دی‌ماه سال گذشته نیز طلافروشان یک هفته در اعتراض بودند. همان زمان، احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی تایید کرد دولت از ثبت اطلاعات طلافروشان در سامانه جامع تجارت عقب‌نشینی کرده است. البته خاندوزی، موضوع را به وزارت صمت، پاس داده بود و گفته بود که وزارت صنعت، معدن و تجارت سامانه تجارت را مدیریت می‌کند و وزیر مربوطه می‌تواند در این زمینه توضیح دهد. خاندوزی همچنین، واکنش‌ها به سیاست‌های جدید مالیاتی دولت در حوزه طلا را موج خبری کاذب خوانده بود.

محمدهادی سبحانیان، رئیس کل سازمان امور مالیاتی نیز گفته بود مالیات جدیدی در بخش طلا وضع نشده است و فقط اجرت ساخت و سود طلا مشمول مالیات می‌شود، اما حالا چند ماه پس از این، مجلس بار دیگر از تلاش برای تصویب طرح مالیات بر بازار طلا، ارز، مسکن و خودرو خبر داده است. بعد از اعتصاب بازار، قیمت طلای آب‌شده با قیمت فردایی شکاف پیدا کردند و قیمت نقدی طلای آب‌شده در کاهش قیمت بیشتری یافت.

مالیات یا سامانه تجارت؟

پس تا اینجا دو گزاره متفاوت درباره علت اعتراض بازار طلای تهران وجود دارد. بیشتر فعالان معتقدند که دلیل اعتراض آنان مالیات جدید است و برخی دیگر می‌گویند مشکل صنف طلافروشان، سامانه جامع تجارت و مسائل امنیتی سامانه است. گروه هم‌میهن، برای روشن شدن دلیل اصلی اعتراض بازار طلافروش‌ها با نادر بذرافشان، رئیس اتحادیه طلا، سکه و جواهر تهران گفتگو کرد.

نادر بذرافشان با تایید تعطیلی بازار طلا، می‌گوید: «مسئله مالیات، کج‌فهمی برخی از اعتراض بازار طلاست. اعتراض فعالان برای اجرایی شدن مجدد سامانه جامع تجارت پس از گذشت چند ماه است. سال گذشته نیز فعالان نسبت به این سامانه اعتراض کردند و یک روز هم تعطیلی داشتند. قرار بود اصلاحاتی رخ دهد که نداد. به اتحادیه ابلاغ شده که اجرای سامانه جامع تجارت لازم‌الاجراست، اما در بسیاری از مسائل، این سامانه برای صنف طلا قابل اجرا نیست.»

بذرافشان در پاسخ به این سوال که چرا اکثر کسبه می‌گویند نسبت به مالیات معترض هستند؟ بیان می‌کند: «ثبت سرمایه در سامانه جامع تجارت، غیرقابل اجرا است و موجب نگرانی از مالیات هم شده است. بسیاری از فعالان صنفی به دلیل احتمال اخذ مالیات بر عایدی در آینده نگران هستند. به همین دلیل هم برخی از فعالان دلیل اعتراضات را مالیات می‌دانند، اما مسئله، سامانه تجارت است. مطرح شدن دوباره ماجرای سامانه تجارت هم به همین دلیل، باعث شده که فعالان و کسبه به اجرایی شدن مجدد این سامانه واکنش نشان دهند.»

بذرافشان در پایان یادآوری می‌کند: «سال گذشته و در ادوار گذشته نیز صنف طلافروشان، مشکلات سامانه را برشمردند و نامه‌نگاری‌های زیادی در این باره رخ داد، اما حالا به یکباره و بدون در نظر گرفتن هیچ‌یک از انتقادات فعالان حوزه، دستور اجرای مفاد سامانه تجارت به ما ابلاغ شده است که از منطق و انصاف به دور است.»

یک فعال حوزه که تمایلی به انتشار نامش ندارد هم اظهارات بذرافشان را تایید می‌کند. او اظهار می‌کند: «طلا فروش‌ها، با افزایش سرمایه طلا سود می‌کنند. وقتی سرمایه نیست و کسی افزایش دارایی نمی‌دهد، چگونه باید سود کند؟ در سال‌های گذشته، حجم سرمایه طلافروش‌ها افزایشی نداشته است، زیرا طلا آن‌قدر گران شده که برای خود صنف هم افزایش سرمایه و خرید طلا، سخت شده است. شاید به نظر برسد که ارزش دارایی طلافروش همگام با تورم افزایش می‌یابد، اما این ریالیِ دارایی‌های طلافروش است که بیشتر شده و اصلاً به این معنا نیست که آن‌ها سود می‌کنند پس موظف به پرداخت مالیات بسیار بیشتری هستند. سود تورمی بازار طلا نباید به عنوان سود حقیقی محاسبه شده و مشمول مالیات شود علاوه بر این، سامانه ثبت صورت‌حساب‌های الکترونیکی نیز از کار افتاده و از کارآیی لازم برخوردار نیست.»

این فعال اقتصادی، توضیح می‌دهد: «فروشندگان از خود قانون ناراضی نیستند. طبق قانون در صورتی که سال آینده به دلیل تورم، نرخ هر گرم طلا افزایش یابد؛ فروشندگان طلا باید مالیات بیشتری بپردازند. این چه منطقی دارد؟ دولت می‌گوید، چون عایدی و سود نصیب فروشنده شده پس باید مالیات دوچندان بپردازد. دیگر کسی نمی‌گوید که افزایش قیمت به دلیل تورم اتفاق افتاده و سودی حاصل نشده است. دولت به جای این کارها، باید به وظیفه اصلی خود که همان کنترل تورم است بپردازد.»

این منبع آگاه، ادامه می‌دهد: «ما فعالان جلسه‌هایی درباره این مسئله با دولت داشتیم و دولت در همین جلسه‌ها، به ما وعده می‌داد که سازمان امور مالیاتی اصلاحات لازم در سامانه تجارت را اعمال کرده است. ما هم تصور می‌کردیم واقعاً چنین شده و اصلاحات لازم، در نظر گرفته شده است، ولی چنین نشده بود. همه این مشکلات در کنار هم قرار گرفته‌اند و یک بار دیگر طلافروشان مجبور به اعتراض شده‌اند.»

دیگر خبرها

  • مهلت ۱۰ روزه دادستان گالیکش برای ایمن‌سازی مسیر دسترسی به آبشار لوه/ مسیر دسترسی به آبشار مسدود شد
  • مسیر دسترسی به آبشار لوه به دستور دادستان گالیکش مسدود شد
  • مهلت ۱۰ روزه دادستان گالیکش برای ایمن‌سازی مسیر دسترسی به آبشار لوه
  • انتشار نخستین فراخوان شناسایی سازندگان حرفه‌ای ساختمان در اصفهان
  • ساختمان‌های بحرانی منطقه ۱۲ تهران به‌زودی تعیین تکلیف می‌شود
  • قهر زرگران از تهران تا شیراز و تبریز و اصفهان؛ چرا راسته طلا فروشان بازار‌ها تعطیل شد؟
  • ساخت کربن‌صفرترین ساختمان اداری و مسکونی در بریتانیا
  • خانه های امامزاده ابراهیم شفت ایمن سازی می شود
  • جلوگیری از شهرک‌سازی در دل جنگل‌های توسکستان
  • دادستان گلستان: شهرک‌سازی در جنگل‌های توسکستان متوقف شد